Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy nauka gry na instrumencie bez stresu to mit?
Autor Wiadomość
albatros
Posting Freak

Liczba postów: 796
Reputacja: 0
Status: Offline
Czy nauka gry na instrumencie bez stresu to mit?
Zastanawiam się, czy rzeczywiście można nauczyć się grać na instrumencie bez presji egzaminów i ocen. Mój kuzyn od zawsze chciał grać na gitarze, ale ciągłe porównania i przejmowanie się ocenami skutecznie go zniechęciły. Ostatnio jednak trafiłam na informacje o metodzie, która obiecuje naturalne podejście do nauki muzyki, a dla mnie jako rodzica brzmi to jak coś idealnego. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Jak wygląda nauka w takich warunkach? Chętnie poznam Wasze opinie!

Moje poprzednie tematy:
15-06-2026 19:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
devlin
Senior Member

Liczba postów: 432
RE: Czy nauka gry na instrumencie bez stresu to mit?
Serio, wydaje mi się, że gra na instrumencie bez presji to coś, co może naprawdę pomóc wielu osobom. Pamiętam jak mój przyjaciel uczył się grać na gitarze i ciągle stresował się przed lekcjami, bo bał się ocen. W końcu rzucił to w diabły! A teraz natknęłam się na informacje o podejściu, które kładzie nacisk na radość z muzyki, a nie tylko na wyniki. Z chęcią spróbowałabym z dzieckiem takiej metody. Jeśli ktoś już korzystał z tego typu nauki, dajcie znać jak to wygląda! Może warto zajrzeć tu nauka gry na gitarze radom i poczytać więcej.

Moje poprzednie tematy:
16-06-2026 16:43
devlin
Senior Member

Liczba postów: 432
RE: Czy nauka gry na instrumencie bez stresu to mit?
Zgadzam się, że nauka gry na instrumencie bez presji może być super doświadczeniem! Pamiętam, jak kiedyś próbowałam grać na pianinie i ciągłe porównania z innymi tylko mnie frustrowały. Jakiś czas temu natknęłam się na artykuł o różnych metodach nauki i akurat trafiłam na to podejście, które koncentruje się na radości z muzyki. Ciekawi mnie, jak wygląda to w praktyce. Może ktoś miał już do czynienia z takim sposobem nauki? Warto też zajrzeć tutaj https://krainanauki.pl/jak-nauczyc-sie-szwedzkiego/ i zobaczyć co sądzą inni!

20-06-2026 12:48
Odpowiedz