Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tarczyca i endokrynolog – kiedy warto się zgłosić i czego się spodziewać?
Autor Wiadomość
tetrus
Junior Member
**

Liczba postów: 22
Reputacja: 0
Status: Offline
Tarczyca i endokrynolog – kiedy warto się zgłosić i czego się spodziewać?
Cześć wszystkim,

Chciałbym poruszyć temat, który dotyczy wielu z nas, choć często go bagatelizujemy – problemy z tarczycą i rola endokrynologa w ich diagnozowaniu i leczeniu.

Od dłuższego czasu czułem się przewlekle zmęczony, miałem problemy z koncentracją, przybierałem na wadze mimo braku zmian w diecie. Dodatkowo zauważyłem suchą skórę i częste uczucie zimna. Początkowo myślałem, że to stres albo sezonowa depresja, ale znajoma zasugerowała, żeby sprawdzić tarczycę.

Zrobiłem badania: TSH, FT3 i FT4 – wyniki były poza normą. Z polecenia trafiłem do endokrynologa, który nie tylko zinterpretował wyniki, ale też zlecił dodatkowe badania, m.in. USG tarczycy i poziom przeciwciał. Okazało się, że mam niedoczynność tarczycy, a najprawdopodobniej jej przyczyną jest choroba Hashimoto.

Dzięki odpowiednio dobranemu leczeniu i regularnym wizytom kontrolnym moje samopoczucie znacznie się poprawiło.

Dlaczego piszę ten post? Bo wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak wiele objawów może wynikać z zaburzeń pracy tarczycy – zarówno niedoczynność, jak i nadczynność wpływają na całe ciało i psychikę. A endokrynolog to specjalista, który potrafi te objawy właściwie zinterpretować i poprowadzić leczenie.

Kiedy warto iść do endokrynologa?

Przy nagłych zmianach masy ciała bez wyraźnej przyczyny

Przy przewlekłym zmęczeniu i ospałości

Gdy zauważysz zmiany w rytmie serca, nadmierne pocenie się lub uczucie zimna

Przy problemach z koncentracją, depresji lub niepokojem

W przypadku nieregularnych miesiączek lub problemów z płodnością

Gdy ktoś w rodzinie choruje na choroby autoimmunologiczne

Czy ktoś z Was również miał doświadczenia z endokrynologiem? Jak wyglądała Wasza droga do diagnozy? Chętnie poczytam i wymienię się doświadczeniami.

Moje poprzednie tematy:
17-06-2025 10:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
tralinka
Senior Member

Liczba postów: 697
Reputacja: 0
Status: Offline
RE: Tarczyca i endokrynolog – kiedy warto się zgłosić i czego się spodziewać?
Jak masz chorą tarczycę to są metody, aby wspomóc jej pracę i to nie tylko lekami. Suplementy z Gloowi koniecznie, najlepsze naturalne na rynku. Ja bym wzięła For Womens Health aby wzmocnić układ hormonalny. Można stosować przy chorej tarczycy, także przy Hashimoto. Na https://gloowi.pl/ dowiecie się więcej o tym preparacie.

Moje poprzednie tematy:
30-08-2025 03:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz