Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne
Otarcia po wypadku na rowerze - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne (http://www.5teens.pl)
+-- Dział: Nasze sprawy (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Nasze problemy (/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Wątek: Otarcia po wypadku na rowerze (/showthread.php?tid=46335)

Otarcia po wypadku na rowerze - mloda99 - 13-03-2026 14:16

Mam otarcie po wypadku na rowerze, dość duże, obejmuje całe kolano prawie. Normalne plastry są za małe a nie wiem co kupić w aptece żeby to dobrze zagoiło bez blizny. Coś polecacie?

RE: Otarcia po wypadku na rowerze - luiz - 13-03-2026 15:08

Przy większych otarciach specjalistyczne opatrunki robią naprawdę dużą różnicę w porównaniu do zwykłych plastrów. Do otarć bardzo dobrze sprawdzają się opatrunki siatkowe albo te z technologią mokrego gojenia, tworzą one na powierzchni rany wilgotne środowisko które znacznie przyspiesza naskórkowanie i redukuje ryzyko blizny. Opatrunki hydrożelowe są też świetne bo chłodzą, łagodzą ból i nie przyklejają się do rany przy zmianie. Przy tak dużym otarciu jak opisujesz warto sięgnąć po opatrunek do ran powierzchownych o odpowiednim rozmiarze, najlepiej z możliwością cięcia do rozmiaru albo po kilka mniejszych. Najpierw dokładnie oczyść ranę wodą utlenioną lub solą fizjologiczną i usuń wszystkie zanieczyszczenia bo to podstawa żeby gojenie przebiegało prawidłowo. Unikaj opatrunków które mocno przylegają i są trudne do zdjęcia, to tylko niepotrzebnie boli i uszkadza delikatną skórę. Różne typy opatrunków do takich ran opisane są na https://medycznie.com.pl/kategoria/leczenie-ran/opatrunki-specjalistyczne/ i warto tam zajrzeć żeby wybrać coś odpowiedniego.

RE: Otarcia po wypadku na rowerze - jjusti18 - 28-05-2026 14:54

Ostatnio coraz częściej myślę o rowerowych wyjazdach poza miasto i szukam sprzętu bardziej nastawionego na komfort. Przy okazji natknęłam się na rowery turystyczne, bo interesowały mnie modele na dłuższe przejazdy. Martes Sport wydaje się mieć sporo ciekawych propozycji dla osób jeżdżących rekreacyjnie, więc pewnie jeszcze wrócę do przeglądania oferty.