Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne
Jak radzicie sobie z łuszczycą skóry głowy i tym uporczywym swędzeniem? - Wersja do druku

+- Forum Dyskusyjne - młodzieżowe, ogólnotematyczne / wielotematyczne (http://www.5teens.pl)
+-- Dział: Nasze sprawy (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Zdrowie i uroda (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Jak radzicie sobie z łuszczycą skóry głowy i tym uporczywym swędzeniem? (/showthread.php?tid=46034)

Jak radzicie sobie z łuszczycą skóry głowy i tym uporczywym swędzeniem? - luiz - 10-10-2025 12:30

Hej!
Od kilku miesięcy mam zdiagnozowaną łuszczycę skóry głowy. Najbardziej denerwuje mnie to ciągłe swędzenie i taki „śnieg” z włosów Czy macie jakieś sposoby, żeby to trochę opanować?

RE: Jak radzicie sobie z łuszczycą skóry głowy i tym uporczywym swędzeniem? - mirka - 10-10-2025 13:47

Ja choruję od niespełna roku. Ten „śnieg” i swędzenie to koszmar, wiem o czym mówisz Na początku miałam lekkiego doła, ale po paru miesiącach stwierdziłam, że nie dam się. Nawet żartuję z siebie i mówię, że jestem Biedroneczką Staram się nie ukrywać – wychodzę w krótkim rękawie mimo że łokcie mam całe w wysypce. Na głowę stosuję szampon Psorisel i naprawdę jest lepiej – mniej się sypie i mniej swędzi.
[Obrazek: 486041186-545835835210448-4620330265822278075-n.jpg]

RE: Jak radzicie sobie z łuszczycą skóry głowy i tym uporczywym swędzeniem? - niemenka - 10-10-2025 14:45

Okej, ale ja bym bardziej poleciła coś naturalnego od środka – zmiel siemię lniane, czarnuszkę, kozieradkę i kardamon, dodaj trochę kurkumy. Zalej prawie wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu, aż puści klej. Można pić na drugi dzień Tylko pamiętaj potem pić dużo wody. Ja oprócz tego stosuję płyn Psorisel na noc – świetnie łagodzi skórę głowy. Tu masz ten, który używam:
https://gemini.pl/psorisel-plyn-na-luszczyce-skory-glowy-na-noc-150-ml-0098899

RE: Jak radzicie sobie z łuszczycą skóry głowy i tym uporczywym swędzeniem? - oktan - 13-10-2025 14:07

U mnie niestety żadnej różnicy nie widzę… Na pewno nie zaszkodziło picie chia, ale nic nie poprawiło Spróbuj może u Ciebie zadziała, bo każdy reaguje inaczej. Ja jeszcze szukam swojego sposobu.